torstai 4. heinäkuuta 2013

Lähemmäs Devonin kallioita nuuskimaan

Lähemmin tutustumassa Devonin kalliohin
Kuva DevonLife
Tämä sivu on tarkoitettu avuksi niille, jotka tahtovat tutustua tohtori Ian Westin ylenpalttisesti kuvitettuun, geologisesti kartoitettuun ja poikkileikkauskaavioin, kirjallisuusviittein ja napakoin tekstein kyllästettyyn sivuun The coast around Torquay.

Aamuretken aiheena on Westin antama alueen yksinkertaistettu geologinen kartta. Kaavamaisen kartan perustana on erittäin yksityiskohtainen, tieteellisellä tarkkuudella ja huolella laadittu Englannin Rivieran kallioperän kartoitus 1970-luvulta. Aluehan kuuluu geologian tutkimushistorian merkittävimpiin alueisiin, kuten kohta tulemme näkemään.

Tutustumme geologiseen karttaan

Yksinkertaistettu geologinen kartta
© 2010 Ian West
Hotellimme on karttaan merkityn sataman yläpuolella devonikauden kalkkikiven päälle rakennettuna . Kartassa kivikerrostuma on merkitty valkoisella. Kalkkikiveä ympäröi samaten devonikaudella muodostunut saviliuske (shale) ja liuskekivi (slate) alue, joka on kartassa harmaa.

Torquayn suosittu aurinkoranta sijaitsee punertavan kalkkikiven alueella. Peruskallio on täällä pehmeämpää huomattavasti Devonia myöhemmin permikaudella muodostunutta sedimenttiä. Kartassa nämä permikauden jäänteet on merkitty punaisella. (Näistäkin on Westin sivulla hienoja lähikuvia).

Kartassa näkyvien pääalueiden lisäksi kartan yläosassa eli pohjoisessa näkyy Wetcombin saveksi kutsuttua permikaudella muodostunutta maa-ainesta.

Hope-niemestä hieman pohjoiseen on devonikauden kivien sekaan on tunkeutunut syvältä maan uumenista basaltille sukua olevaa doleriittia (diabasis). Muualla maailmassa seinämäisiä "doleriitti patoja" (dikes) ja muita muodostumia on ajoitettu permikaudelle ja erityisesti jurakaudelle.

Kalkkikivikerrostumia halkova doleriitti-pato Arizonasta.
kuva wikimedia 
Westin yksinkertaistetussa kartassa on lisäksi merkittynä kolme jokiuomaa, Torre Stream permikauden kallioiden alueella, River Fleet ja Ilsham Stream devonikauden maisemissa. Virtaavan veden syömät jokiuomat ovat geologille mielenkiintoisia sekä luonnon aiheuttamien seinämien poikkileikkausten että virtaavan veden kuljettaman kiviaineksen tähden.

Me kaikki kohtaamme ihmisen tekemiä geologisia poikkileikkauksia modernien autoteidemme varrella, kuten yllä olevassa Arizonan kuvassa. Niitä kannattaa joskus ihan pysähtyä tutkimaan. Virtaavan veden kuljettamaa  kiviainesta ja mineraaleja tutkivat ahkerasti Lapin kullankaivajat Lemmenjoen varsilla!

Last but not least Westin kartassa on mustilla jokseenkin suorilla viivoilla vedettynä maankuoren murtumalinjoja (faults -  mikähän on suomalainen termi), joissa sattuu ja tapahtuu. Kartassa annetaan yhdelle niistä nimi Lincombe fault. Viiva ulottuu rannalta merenpohjaan asti.  Jos tuossa kartan kohdassa on luonnossa rantajyrkännettä, veneestä katsoen geologinen rakenne voi olla hyvin mielenkiintoinen. Kerron näistä seuraavassa keskustelun avauksessa hieman lisää.

Ordnance Survey, Explorer Map, 1:25,000 scale, Torquay and Dawlish




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti