maanantai 8. heinäkuuta 2013

Devonin fossiileihin tutustumassa

Devonikauden merenpohjaa. Rekonstruktio.
kuva Courtesy Ian West
Jos sukellamme Englannin Rivieran lomarannalta Kanaalin viileään veteen, emme näe siellä tällaisia koralleja vaan pohjan kiviin ja soraan kasvanutta oman aikakautemme levää.

Mistä sitten tiedämme, että tällaista lämpimän meriveden elämää on joskus esiintynyt myös Torquayn alueella?

Devonin rantakallioista löytyy yllä olevassa taiteilijan tekemässä kuvassa rekonstruoitujen korallien jäännöksiä. Lähikuvassa ne näyttävät tällaisilta

Devonin kalliossa olevia korallien kivettymiä, fossiileja.
kuva Courtesy Ian West
Maallikkokin näkee, että peruskalliossa on jotain erilaista kuin suomalaisessa graniitissa tai tavallisessa kalkkikivessä. Nuo eivät ole rapautumisen tuottamia kiviä, vaan kurveiltaan ja kaarteiltaan kovin orgaaniselta vaikuttavaa ainesta. Mutta jos niitä yrittää kynnellä raaputtaa, niin kyllä ne ihan kiveä ovat - tarkemmin sanottuna kivettymiä.


Nuoren maan kreationistien kommentti
Rahkosen Jukalle, Petrille ja Laodikealle ja monelle heidän tavallaan uskovalle toivottaisin niin sydämellisesti tervetuloa katsomaan näitä auringonpilkkuja.

Nuoren maan kreationisti voi toki sanoa, että näiden kivettymien ajoitus on paleontologien tekemä tieteellinen virhe, sillä nämä ovat Raamatun antaman tiedon mukaan korkeintaan 6000 vuotta vanhoja.

Mutta ette voi sanoa, ettei näitä kivettymiä ei olisi olemassa. Tai voitte toki niin sanoa, mutta se olisi yhtä totuudenmukaista kuin omaksumanne YEC ideologian 6000 vuoden maailmankaikkeuden kronologia.

------------
Olen kirjoittanut devonikauden löytymisestä 1800-luvun alussa ja alueen geologian ensimmäisistä tutkijoista alustavaa johdantoa Devon blogissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti