sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Luonnon viheriöiminen

Suomen kesän vehreyttä. Lupiineja
kuva © 2013 Matti Järvinen


Luomiskertomuksen järjestys ontuu pahasti esimerkiksi siinä, että vihreät kasvit ja siemeniä tekevät kasvit luodaan ennen aurinkoa ja kuuta ja tähtiä.

Kolmas päivä
Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. Jumala nimitti kiinteän kamaran maaksi, ja sen paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän nimitti mereksi. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.
Gen 1:9-11
Neljäs päivä
Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni neljäs päivä.
Gen 1:14-19
Kalat ja linnut luodaan sitten viidentenä päivänä.

No, minä tätä olen pähkäillyt ja Raamatun lehtiä selaillut, pääsemättä asiassa eteenpäin - näin luomiskertomuksessa on präntättynä mustaa valkoisella.

Hyväksyn sen, että luomiskertomuksessa on näin räikeitä luonnontieteellisiä virheitä, koska siellä niitä on. Minkäs teet!  (Muuten joutuisin fundamentalistien kanssa ryhtymään vänkäämään kirjoituksia muuksi, kuin mitä ne ovat, oman keksimäni mukaan.)


Lehtivihreä
Klorofylli heijastaa vihreän aaltopituuden iloksemme kuva wikimedia
Vaan sitten rupesin katsomaan, että mitäs luonnontiede tästä sanoo, ja miksi Raamattu korostaa vihreyttä vaikka sen kirjoittajat eivät taatusti tieneet mitään klorofyllistä, yhteyttämisestä eikä hapen ja hiilidioksidin kierrosta elävässä luonnossa. Ei tiennyt nerokas Sir Isaac Newtonkaan eikä Ludwig van Beethoven.

Yllätyin.

No se vehreys, jota Raamattu alleviivaa alkusivuillaan?

Luonnontiede ei näet tätä pysty selittämään tänään.

Klorofylli ottaa auringon energiaa torjuen vihreän valon. Siksi se on meidän silmissämme vihreää.

Ongelma on, että olisi paljon tehokkaampaa ottaa kaikki valo, jolloin klorofylli olisi mustaa.

Vaan mitäs meidän ihmisten elämä olisi mustissa metsissä, mustilla niityillä, mustalla ahonlaidalla.

Minun uskonnollisen maailmankatsomukseni mukaan Jumala on viisaudessaan tehnyt luonnon vihreäksi, vaikka se klorofyllin tehoa vähentääkin.

Tämä on henkilökohtainen uskonnollinen näkemys, ei tieteellinen fakta.

Syy siihen, että klorofylli hylkii vihreää valoa on tällä hetkellä luonnontieteelle arvoitus.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti