sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Vanhentunut Raamatun maailmankuva? T.P. Virkkunen

Istuimme Veikon kanssa varjon alla aluksemme kannella. Luonnon hiljaisuutta särkivät vain purjeiden läpsytys tuulessa ja kalareissulaisten ilahtuneet huudahdukset ja kommentit vedessä näkemästään elämästä. Suuri nautiluskin siellä oli lipunut laivamme alitse, vai mikä lie kierukka ollut!


Uskonnollisen maailmankuvan kritiikkiä
Sanomastani rohkaistuneena Veikko sitten ehdottaakin minulle jo reippaasti "ymmärrän sanoistasi, että sinunkin mielestäsi Raamattu on uskonnollinen kirja, joka edustaa vanhentunutta maailmankuvaa?"

Myönsin, että tämä on totta.

"No sittenhän voimme loogisesti päätellä, ettei Raamatulla ole merkitystä modernin tieteellisen maailmankuvan kannalta! Kuten Richard Dawkins kehottaa, olkaamme rationaalisia ja perustakaamme maailmankuvamme tietoon, ei vanhoihin uskomuksiin."

Myönsin, että tämäkin on totta.

"Miten siis kristillinen vakaumuksesi eroaa niistä, joiden näkemyksen mukaan maailmankuvan tulee perustua koeteltuun tietoon?" Veikko Sokrates sitten kysyi filosofisesti.


Uskontopsykologiaa
"Kun opiskelin muinoin Helsingin yliopistossa teologiaa, T.P. Virkkunen luennoi meille uskontopsykologiaa. Muistan edelleen hyvin nuo luennot - tai lähinnä sen vanhan salin, jossa me fuksit istuimme, ja hänen arvokkaan harmaantuneen olemuksensa ja varsin syvällisen opetuksensa."

"Kaksi asiaa Virkkusen luennoille jätti minuun lähtemättömän jäljen ja pidän niitä teologian opintojeni parhaaseen antiin kuuluvina: yksilön uskonnollisen vakaumuksen orgaaninen kasvu ja uskonnon ja maailmankuvan määrittely."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti