lauantai 13. heinäkuuta 2013

Taivaallinen kalenteri

Taivaallinen lupaus! Gen 15:1-6
kuva BOC Support Network

Philin ja ursalaisen ystävämme tekemä yötaivaan mittaus, kartoitus ja valokuvaus olisivat erinomaisen tärkeää ja arvokasta aineistoa tiedemaailmalle, kun palaamme kotiaikaan.

Meille sekstantin lukemista on oleva suuri apu sekä matkanopeuden, etäisyyksien että sijaintimme määrittelyä varten. Näiden tietojen ja kompanssin uskollisen neulan kera emme siis olleet aivan tuuliajolla. Näin ennenvanhaan ennen satelliitteja ja GPS systeemejä osattiin avomerien kautta perille, tai ainakin melkein.

Raamatun luomiskertomuksen kirjoittajalle auringon, kuun ja tähtien merkitys on ensinnäkin toimia taivaallisina valoina, ne ovat siellä hyvän Jumalan tahdosta ja määräyksestä valaisemassa ihmisille päivää ja yötä.

Mielenkiintoisesti näillä taivaallisilla valoilla on luomiskertomuksessa myös toinen merkitys, toimia kalenterina. Ja niinhän ne ovat tehneet ja tekevät koko ihmiskunnalle, antaen rytmin päivälle (aurinko), kuukaudelle (kuu), suurten uskonnollisten juhlien ajankohdat (kuu, tähdet).
Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä.
1 Ms 1:14-18
Luomiskertomus kertoo tässä Arahamille, Moosekselle, Jesajalle, Jeesukselle, Lutherille havaittavasta maailmasta ja meidän tulee pitää mielessä, että sen kirjoittamisen ajan havaintojen perusteella maa on heprealaiselle kaikkeuden napa, jonka yllä taivaanvahvuudessa (raqia) aurinko, kuu ja tähdet ovat radoillaan.

Kertomus edustaa geosentristä eli maakeskeistä maailmankuvaa aidoimmillaan ja on sellaisena ymmärrettävissä ja aito dokumentti maailmankuvasta vähintään 2500 vuoden takaa. Sitä ei tule väkisin vääntää oman aikamme tieteellisen maailmankuvan muottiin, koska se ei sitä itse ole.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti