torstai 18. heinäkuuta 2013

Paleogeologia: mannerlaattojen muodostumisen kartoitus

Kartta geology.com

Kuten sanoin, yksi kuvasarja sanoo enemmän kuin tuhat sanaa. Olemme kalareissullamme tuolla ajassa vielä ennen Permikautta.

Gogo muodostelma on Permikauden kartan alakulmassa oikealla ja Miguasha on Triaskaudella jo paljon siirtyneenä Laurasian ja "alku-Afrikan" kosketuskohdan tuntumassa.


Karttojen tarkkuus
Miten näitä karttoja on laadittu ja miten tarkkoja ne ovat?

Minusta nämä tulee ymmärtää tämän hetken paleogeologian teoriana, hypoteesina. Asian tutkiminen on harvinaisen hankalaa, koska todistusaineisto on niin monella tapaa muotoutunutta, muuttunutta, kohonnutta ja painunutta. Maata on tullut lisää ja maata on sulanut taas maapallon sisuksen kuumuuteen kiven kierrossa.

Siis?

Ehdotan, että jos asia sinua todella kiinnostaa, ryhdy paleomaantieteen harrastajaksi, vakavaksi opiskelijaksi ja tutustu alan perusteoksiin, tärkeimpiin teorioihin.  Näet siellä esimerkiksi, miten juuri fossiileja käytetään osoittamaan, että nykyään toisistaan kaukana olevat mantereet ovat kerran olleet kiinni toisissaan.

Varoitan vain, että tämä ei ole helpoimpia maankuoren tieteellisen tutkimuksen aloja ja vaatii todella hyvää kykyä hahmottaa asioita moniulotteisessa todellisuudessa!

Tosi suureksi avuksi voi olla heti kättelyssä geology.com tarjoama interaktiivinen tektonisten laattojen kartta tässä linkissä.

Siellä on monta arvokasta linkkiä asiassa syvemmälle pyrkiville, ja mm. tämä havainnollinen kartta nykyajan maapallon pintakuoresta ja nykyisistä mantereista.  (Taisin sanoa, että aihe on hankala)

Laatta-tektoninen kartta USGS
kartta geology.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti