lauantai 13. heinäkuuta 2013

Ensimmäinen yö: taivaallinen tänka på

Etelän risti nykyaikana
tähtikartta SKY
Etelän ristikin on hukassa!

Muutama reissulainen on jäänyt kannelle istuskelemaan mukavasti lepotuoleille sillä ilta on lämmin. Meitä yhdistää kiinnostus astronomiaan ja tarkastelemme kiikareillamme yllämme kaareutuvaa yötaivaan samettista tuikkivien tähtien kaunista näkymää.

Hieman noloina kyselemme toisiltamme, kun yritämme tunnistaa edes suuremman kokoluokan tähtiä. Kun ei sieltä oikein löydy yhtään tuttua kartoissamme olevaa tähtikuviota - on kuin koko tähtien korttipakka olisi perusteellisesti sekoitettu.

Laivamme halkoo aaltoja paleo-päiväntasaajan eteläpuolella, joten pohjoisen pallonpuoliskon tutut muodostumat ovat horisontin alapuolella. Vai olisivatko ne siellä nähtävinä, jos olisimme sillä puolen planeettaamme?


Mietimme, että mites esimerkiksi Otava?
Joukossamme on Ursan tähtitieteellisen yhdistyksen innokas jäsen, joka on asentanut koti-Suomessa itselleen varsin vakuuttavan pienen tähtitornin. Hän kertoo meille, että nykyisen käsityksen mukaan Otavan seitsemän kirkkainta tähteä ovat osa suuresta tähtien assosiaatiosta (Ursa Major Association), joukko tulipalloja, jotka ovat yhtenä porukkana liikkeellä avaruudessa samaan suuntaan ja samalla nopeudella kuin turkulainen moottoripyöräjengi.

Hän kertoo, että assosiaation tieteellinen nimi on Collinder 285.  Siihen kuuluvat tähdet ovat "avoin ryhmä" (open cluster) joka syntyi avaruuden tomupilvistä noin 500 miljoonaa vuotta sitten, kun maapallolla elettiin kambrikautta. Joidenkin arvioiden mukaan ryhmä lähti liikkeelle myöhemmin noin 300 miljoonaa vuotta sitten eli vasta Kalojen Aikamme jälkeen.

Collinder 285 taivaallinen moottoripyöräjengi on nykytaivaalla hajaantunut 18 - 30 valovuoden kokoiselle alueelle ja mopot reissaavat siellä kaikki kohti Jousimiestä, jossa linnunratamme keskellä oleva musta aukko sijaitsee.  Hän jatkaa: "Nykyisin arvellaan, että Otavan moottoripyöräjengin keskipiste sijaitsee noin 80 miljoonan valovuoden päästä aurinkokunnastamme."

Kysyn "onko tämä liike niin samansuuntaista ja samalla nopeudella tapahtuvaa, että pohjoisella pallonpuoliskolla näkisimme Otavan seitsemän tähteä tutussa muodossaan?"

Ystävämme arvelee, että näin ei ole, vaan tällaiset nuoret assosiaatiot muuttavat suhteellisia asemiaan maapallolta yötaivasta katselevaan nähden ja siksi tähtikuviot muuttuvat vuosimiljoonien kuluessa.

Koemme olomme tämän selityksen jälkeen paremmiksi. Täysi avuttomuuden ja tietämättömyyden tunne alkoi näet jo nousta nilkoista ylemmäs tuota yötaivasta ensi kertaa katsoessamme. Eihän tuolta edes alan ammattilainen tunnistaisi juuri mitään! Saimme ystävältämme tieteellisen tekosyyn vapautua mielialasta, joka alkoi jo olla taivaallinen nolotila.

(ks lisätietoja Ursa Major Moving Group Colliander 258 wikipediasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti