perjantai 12. heinäkuuta 2013

Kristallimeri

Tahitin kristallinkirkasta merta omalta aikakaudeltamme
kuva 10 Wallpaper.com
Porukat alkavat hiljalleen saapua kannelle kajuutoistaan jäseniään venytellen ja aurinkoisesta aamusta nauttien.

Vielä melko kaukana siintää maa, jota kohti laivamme kulkee, mutta se ei ole niinkään matkalaisten huomion kohteena. Sillä sitä mukaa kun reissulaiset pääsevät laivan sillan kaiteiden tuntumaan, hämmästyksen ja ilon huudahdukset eivät meinaa loppua.

Kokemus on todella erikoinen, sillä valtameri on tällä kohtaa ilmeisesti useamman kilometrin syvyinen - vettä on kaikkialla paljon, sillä planeettamme napa-alueilla ei tällä Frasnian kaudella ole jäätiköitä. Vaan millaista vettä:  laivamme halkoo aaltoja ja allamme on sananmukaisesti kristallimeri tai lasimeri, läpikuultavan puhdas kuin kirkkain lähde!

Tuota katsellessani mieleeni tulee Ilmestyskirjan kristallivirta - mertahan siellä ei enää ole!
Ja minä näin uuden taivaan ja uuden maan; sillä ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa ovat kadonneet, eikä merta enää ole.
Ilm 21:1

Enkeli näytti minulle elämän veden virran, joka kristallinkirkkaana kumpuaa Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta.
Ilm 22:1
(Tästä on tehty kaunis hengellinen laulu sävelestä Viimeisen kerran katson Dnepriin. Merja Poukkula laulaa Kristallivirran)

Näemme veteen niin syvälle kuin valoa riittää, sillä meressä ei ole täällä mitään orgaanisia aineksia sitä samentamassa, ei mitään ihmiskunnan aiheuttamia saasteita, muta ja hiekka ja sora ovat laskeutuneet meren syvyyksiin.

Kristallimeressä ei täällä kaukana rannasta myöskään näy kaloja tai muuta meren elämää, vaikka niitä varmaan näinkin kaukana mantereesta liikkuu. Näkymä laivan alla ja ympärillä on meille suorastaan epätodellinen, sillä milloinkaan emme ole ennen nähneet näin puhdasta merivettä.

Joku keksi nostaa vettä nuoraan sidotulla ämpärillä ja varovasti siihen sormenpäätämme kastamme - kyllä se hieman suolaista on, toteamme, arvaillen sen olevan pikemmin lähellä Itämeren (6 - 8 ‰) kuin Tyynen valtameren (32-37) tai maailman suolaisimman avomeren, Atlantin (35.5 ‰) arvoja.

[Tässä tekstissä esitetty arvio devonikauden meren kristallimaisesta läpikuultavuudesta on minun spekulaatiotani perustuen orgaanisen aineksen vähyyteen. Saattaa olla, että merivedessä olisi ollut sitä samentavia mineraaleja. Jos sinulla on tästä asiasta parempaa tietoa, kerro ihmeessä! Devonikauden lopulla on huomattavia maapallon ilmaston ja meren muutoksia, joita on paljon tutkittu, mutta emme ole siellä asti.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti