perjantai 12. heinäkuuta 2013

1. päivä: Tarkempi kartta Gogo-riutasta

Gogo riutta sijaitsee Godwana-maan itäreunan matalikoilla
kuva PaleoGeology
Jotkut reissulaiset jo tahtoivat uimaan lämpimään puhtaaseen mereen, mutta päätimme purjehtia lähemmäs rannikkoa. Purjelaivan pysäyttäminen keskelle merta ei olisi kovin nopea toimenpide.

Aamiainen maistui kaikille, sillä meri oli tänään tyyni eikä maininkien aiheuttama keinunta tehnyt ketään merisairaaksi. Kuunarin apteekissa oli varalta sitäkin varten lääkkeitä, samoin ohuen ilman mahdollisesti aiheuttamiin vaivoihin, mutta onneksi näitä ei tarvittu.

Navigaattorimme Phil näytti meille varsin yleisluontoista karttaa Gondwana-maan itäisestä kulmasta. Näimme siinä alueita, joista kerran muodostuisivat Afrikka, Intia, Etelämanner ja Australia, Sumatra, Uusi Seelanti ja muita meille omalta ajaltamme tuttuja alueita. Kartassa ne ovat sikiövaiheessa, odottamassa Jumalan sormen kosketusta ja siirtymistä omille paikoilleen.


Sinne päin, kaikki on suhteellista!
Olimme kyllä antaneet tarkat koordinaatit määränpäästämme, Kimberly Gogo Cattle Ranch alueesta Länsi-Australiassa. Mutta EpochController laitteemme oli sille annettujen tietojen perusteella koettanut paikantaa meidät sinne, missä Kimberly sijaitsi todennäköisesti Devonikauden loppupuolella. Asiaa ei auttanut sekään, että ajoituksessa on ainakin plus miinus 1.6 miljoonan vuoden virheraja!

"Kunhan tulemme lähemmäksi maata yritämme paikantaa tarkemmin, missä olemme" Phil sanoi.

Totesin, että Kimberlyn tarkan paikan löytäminen ei ole meille ratkaiseva ongelma, sillä sehän on vain harvinaisen hyvin säilynyt pieni kappale näitä kartassa näkyviä matalikkoja, niiden koralliriuttoja ja niissä ollutta elämää.

"Sama meille pari miljoonaa vuotta sinne tänne näissä horisonteissa" lisäsin, eikä kukaan nauranut vaikka koko ihmiskunnan historia maapallolla on kestänyt vain 5 miljoonaa vuotta. Kaikki on suhteellista!

Täällä katselisimme esi-isiämme ja äitejämme Kalojen Ajalla, sillä elämä on yksi.

Kerberos juhlii
Joku aamiaispöydässä sitten ehdotti, että jakaisimme Torquayn torilta ostetun mansikkakakun kerberoksen juhlan kunniaksi.

Katselimme häntä ja kerberosta vähän ihmeissämme, eikä kerberoksellakaan näyttänyt olevan käsitystä, mistä juhlasta on puhe. Kakku toki maistuisi kaikille.

"No ettekö ole kuulleet" ystävämme sanoi "Hubble teleskooppi löysi vuonna 2011 Pluton ulommilta kehiltä kaksi kuuta, joilla on ollut tylsät nimet P4 ja P5.  International Astronomical Union on nimennyt ne kesäkuun lopulla, toinen on nyt Tuonelan joen jumalatar Styx ja toinen monipäinen Tuonelan vahtikoira Kerberos!" (APOD)

"Hear, hear!" sanoimme, ja hörppäsimme kahvimme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti