Tieteellisessä luokittelussa lainaan kotoperäistä Wikiä: Eläinkunnan Niveljalkainen Hyönteinen (Animalia Arthropoda Insecta), odonatoptreat jne.. ei kiinnosta enempää minuakaan, mutta se lopullinen nimi on Meganeura. Heistä on löytynyt hyviä fossiileja ja hämmästyttävää on ollut möttiäisen törkeä koko.
Eri lähteissä puhutaan siipivälistä 65...90cm. Tuollaista jöllikkää ei enää kannettaisi sanomalehden kanssa olohuoneesta pihalle.
Runsaan kasvun syytä en löytänyt ja hapensaanti on mysteeri tuollaisen kapistuksen lennättämisessä. Ilman tiheys ja happipitoisuus lienevät tärkeässä roolissa.
Mauttomana ajatuksena ajattelin esittää, että olisi Tiinaa pitänyt varoitella jo eilen tuollaiseen törmäämisestä, vaikkei näitä vielä olisikaan ollut, että olisi ollut varovaisempi ja ei meidän tarvitsisi pohtia etsinäpartiota.
En tätä silti ääneen sanonut.
Hapensaanti lentovehkeille ja radio-ohjattaville koneille on hoidettu nykytekniikan ansiosta mallikkaasti meidän omille tekeleillemme.
Tehoa lisätään hapettamalla polttoainetta ja esimerkkitapauksessa lisätään nitroa metanolin joukkoon. Metanolin hapettuja on hiili ja sen kaveriksi tarvitaan tietysti runsaasti happea, mitä saadaan tehokkaasti nitrosta. Pienelle moottorille syötetään runsaasti happipitoista polttoainetta ja ilmasta otetaan lisää, niin saadaan varsin suuria tehoja. Silti arvoitukseksi jää tuollaisten älyttömien "helikoptereiden" ,Meganeurojen, ilmassapysyminen ja energian riittävyys.
Wow, onpa hieno video - täytyy minunkin opetella miten näitä upotetaan blogiin.
VastaaPoistaVaan meille tutkimusmatkailijoille tärkeä asia jäi kerberokselta alleviivaamatta - ajoitus. Tässä kuvattu luonto on hiilikautta, jolloin meganeura alkaa esiintyä. Nykyisen ajanlaskun mukaan siis satoja miljoonia vuosia myöhäisempi kuin Kalojen Aika.
Kuten sanot, maapallon ilmakehässä oleva hapen määrä ja ilmanpaine ovat elämän kehityksen ja näiden jättiläisten kasvun kannalta aivan olennainen asia. Devonikaudella se on arviolta 15 ja nykyaikana noin 20% merenpinnan tasolla, joten jossain sillä välillä hiilikaudella.