torstai 18. heinäkuuta 2013

Hain tappava hyökkäys Ranskan Reunion saarella

Reunion saaren paratiisimaista maisemaa
kuva Les Calumets

Kirjoitin keskiviikkona 17.7. aamulla fiktiivisen matkamme muutoksesta, koska olimme ymmärtäneet korallimeressä piilevän vaaran - laitoin mukaan surullisen Tiikerihai laulunkin.

Samana päivänä Iltalehden ulkomaan uutisissa oli tieto siitä, että Ranskan lomaparatiisissa Reunion saarella Madagaskarin itäpuolella hai oli purrut rantavedessä snorklaavan teinitytön kahtia. Tämä traaginen uutinen tosielämästä kertoo, että Jumalan luomassa paratiisissa todellakin vaanii äkkikuolema. (Tuo saari on todella aivan paratiisimainen - katsele kuvia sieltä!)
Ranskalainen 15-vuotias tyttö kuoli Reunionin saarella maanantaina, kun hai haukkasi ja vei osan hänen kehostaan mukanaan. Uhri oli tapahtumahetkellä snorklaamassa ystävänsä kanssa vain viiden metrin päässä rannasta. Ystävä selvisi vahingoittumattomana.

Pelastusviranomaiset ja helikopteri ovat yrittäneet etsiä tytön jäänteitä vedestä.

Poikkeuksellisen tapauksesta tekee myös se, että ensi kertaa kolmeen vuosikymmeneen uhri on uimari eikä surffari.

Tyttöjen uintipaikalla oli veteen meno kielletty, sillä seudulla on nähty viimeisen kuukauden aikana selvästi tavallista enemmän haita. Saarella on kuollut haihyökkäyksissä viisi ihmistä viimeisen kahden vuoden aikana.
lue koko uutinen Iltalehdestä

Ihmiselle annettu herruus koko luomakunnan yli

Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."
1 Ms 1:26

Luonnon ja luotujen kanssa ei ole leikkiminen, ne on annettu ihmisen hallintaan, mutta tilanne on ollut ja yhä on sangen dynaaminen. Kaksi kaukaasialaista koiraa söi isäntänsä ruumiin Ruotsissa pari viikkoa sitten (HS 4.7. 2013). Ei sen herruuden näin pitänyt mennä.

Raamattukin kertoo vaarallisesta karhusta Pyhän maan vuorilla, joka repi 42 nuorta poikaa kuoliaaksi.

"Elisa lähti sieltä Beteliin. Kun hän nousi rinnettä, kaupungista tuli pikkupoikia, jotka pitivät häntä pilkkanaan ja huusivat hänelle: 'Tule tänne, kaljupää! Tule tänne, kaljupää!'

Hän kääntyi katsomaan pilkkaajiaan ja kirosi heidät Herran nimeen. Heti tuli metsästä kaksi karhua, ja ne raatelivat neljäkymmentäkaksi poikaa kuoliaaksi. Elisa jatkoi matkaansa Karmelinvuorelle ja palasi sieltä Samariaan."
2. Kun. 2:23-25Ihminen vaaraksi haille
On ollut melkoinen kokemus saada oppia, että ruskokalat hai ja rausku ovat myös Kalojen Ajan selviytyjiä. Ne ovat asuttaneet maapallon meriä ja olleet täällä jo kauan ennen dinosauruksia.

Nyt näiden luomakunnan tehokkaimpien meressä elävien saalistajien olemassaoloa uhkaa niidenkin herraksi asetettu ihminen kahdellakin tavalla, surmaten ja myrkyttäen.

1. Sanotaan, että vuosittain ihmiset tappavat sata miljoonaa haita. En tahtoisi tuota arviota todeksi uskoa, niin mieletön luku se on. Osa menee toki ruoaksi, japanilaiseen hain evä keittoon, ja se on legitiimiä. Mutta haikantoja uhkaa tuossa tahdissa pian sukupuuttoon kuoleminen.

2. Iltalehden uutisessa on melkoisen surkea tieto, joka on niin täydellisessä kontrastissa devonikauden kristallinkirkkaille vesille. Surkea, vaikka se kertookin haiden lukumäärän kasvaneen:
Haiden määrä on lisääntynyt runsaasti, sillä niiden kalastus on vähentynyt. Kalastajat eivät enää yritä pyydystää haikaloja, sillä niiden saasteiden pilaamasta lihasta saa ruokamyrkytyksen. Viime vuonna valtio palkkasi kalastajia tappamaan haita, mutta harvennus jäi 20:een yksilöön.
IltalehdestäView Larger Map

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti