Perhosilmiön kaavio. kuva wikimedia |
Ei niin, että hiljaisuus olisi ollut ahdistava tai että omien korvien suhina ärsyttävä. Käytin silti ääntäni ja jatkoin maapallomme suojaamista koskevaa keskustelua.
"Sama virtuaalisuus suojaa maapalloa aikamatkalaisten muuten mahdollisesti aiheuttamasta perhosilmiöstä."
"Onko tuolla kaukana näkyvällä rannikolla siis perhosia?" joku ennätti jo kysymään, johon vastasin lyhyesti "ei , siellä ei tietääkseni ole mitään ilmassa lentävää elävää. Mutta katsotaan, kun saavumme sinne."
Perhosilmiö on kaaosteorian tärkeä elementti, jota käytetään kuvaamaan kaoottista systeemiä. Asetelma on kaoottinen, jos hyvinkin pieni vaikutus voi aiheuttaa siihen suuria muutoksia. Esimerkiksi maailmantalous on luonteeltaan kaoottinen systeemi, jonka vaikkapa pörssin tietokoneohjelmiston virhe voi saattaa tuhon partaalle.
Lapissa tiedossa huono ajokeli. kartta YLE.fi |
Ilmasto on kaikkien tuntema kaoottinen systeemi, jonka tulevia tiloja meteorologit koettavat parhaansa mukaan ennustaa olemassaolevien tietojen, laskujen, simulaatioiden ja teorioiden avulla.
Säätiedotukset ovat olleet kuuluisa epäluotettavuudestaan ei sen tähden, etteivätkö meteorologit ja sääukot tietäisi ammattiaan, vaan siksi, että ilmasto on kaoottinen: hyvin pieni, vaikeasti ennustettava ilmiö voi muuttaa koko kuvan. Joskus tuntuu, että yhtä hyvin voisimme sanoa "etana, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta" kuin kuunnella radion yksityiskohtaista huomisen säätilan kuvausta - pistetäänkö hääkahvit ulos vai sisälle sateelta suojaan?
Asiaa havainnollistetaan kertomalla, kuinka Karibian merellä perhonen lehauttaa kauniita siipiään. Tämä pieni ilmanvire alkaa sitten poikia (tai tyttäröidä) uusia ilmavirtauksia, ja lopulta meillä on Atlantilla kohti Yhdysvaltain rannikkoa uhkaavasti etenevä hurrikaani.
Kaksois-heilurin kaoottinen liike. kuva wikimedia |
Kalareissulainen voi esimerkiksi saalistaa kalan. Tämä teko muuttaa aikamatkan asetelman takia luontoa ja sen jatkuvuutta. Perhosilmiön tavoin pieni kalareissumme voisi muuttaa elämän historiaa maapallolla, ja johtaa mahdottomuuksiin.
Koska kyseessä on virtuaalinen aikamatka, ei todellinen, maapallo ja elämän historia sen merissä ja maalla ja ilmassa on meiltä turvassa.
Todellisen aikamatkan tapahtuessa näin ei ole, ja kuviot ovat huolimatta nätistä sanasta - perhosilmiö- potentiaalisesti katastrofaalisia (onko tuo lause enää suomea?)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti