lauantai 20. heinäkuuta 2013

Culte de la Raison ja Kuolema


Fête de la Raison ("Festival of Reason"), Notre Dame, 20 Brumaire (1793)
kuva wikimedia
Siinä walkie-talkie radiotani räplätessäni ajattelin edelleen, että nykyihmisen maailmankatsomuksen irtautuminen Raamatusta on mennyt niin pitkälle, että monet ovat uumoilleet jo pitempään koko kristinuskon pikaista katoamista ihmiskunnasta uskonnon epätieteellisyyden tähden ja tämän myötä rationaalisen järjen kaivattua voittoa.

Totuus, Järkevyys, Vapaus!

Tätähän Ranskan vallankumous jo edusti tuoden 10.11. 1793  Notre Dame katedraaliin uuden ajan jumalattaren, Sofia eli le Raison. Jumalattareksi valittiin kaunis näyttelijätär Sophie Momoro (née Fournier). 

Kristittyjen alttari purettiin ja sen tilalle rakennettiin Vapauden alttari (Liberté), jonne uusi jumalatar juhlallisesti saateltiin (Järjen kultista lisää wikipediassa).

Vapauden patsas Ellis-saarella New Yorkin edustalla on näitä peruja.

Citoyen de l’humanité, Jumalan viholliseksi julistautunut Anacharsis Clootz (1755-1794) tiivisti viestin "vain yksi jumala, Le Peuple!"  

Huuto, jonka olemme kuulleet myöhemmin muodossa "ei muuta jumalaa kuin kansa kaikkivaltias".

Ranskan vallankumoukselliset ottivat etäisyyttä asiaan ja kultin järjestäneet, mukaan lukien järjen jumalattareksi valitun Sofien aviomies Antoine-François Momoro (1756-1794) teloitettiin 24. maaliskuuta Pariisissa vasta keksityllä giljotiinilla. Vain noin puoli vuotta Notre Damen iljetyksen jälkeen.

[En ole pystynyt varmistamaan väitettä, että Sofie olisi kuollut myöhemmin mielisairaalassa.]

Muistamme, että juuri päättömänä elämänsä päättäneeltä Momorolta on peräisin Ranskan vallankumouksen motto Liberté, Égalité, Fraternité.

Järki hoi, älä jätä!

Vai sanoisimmeko, Isä Jumala, älä meitä heitä!


Vastuumme toisista
Vaan on se harmi, jos me Antareksen porukat tekisimme jollekin mukana reissaavalle mahdottomaksi jatkaa kanssamme. 

Kun muuta tietä kotiin ei ole kuin tämä Nooan arkki, jossa hieman enemmän kuin seitsemän sielua nyt virtuaalisesti ja symbolisesti reissaa.

Ja niin ammuimme hätäraketteja yössä, tuuttasimme laivan torvea, ammuimme ja möykkäsimme ja merkkivaloja poltimme - kutsuen eksynyttä takaisin laivaan... ja nyt lähtisimme etsimään.

Semmosia tulevien aikojen asioita mietin, ja hyppäsin kantamuksineni veneeseen järkevät Nokian lyhytvartiset retkeilysaappaat jaloissani.

Trimmi retkeilysaapas



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti