lauantai 24. elokuuta 2013

Jumalan luomistyön ihmeitä - evä

Hektorin lamppukala
kuva wikimedia

Termejä
1. Pectoral fins
2. Pelvic fins
3. Dorsal fin - selkäevä
4. Adipose fin
5. Anal fin
6. Caudal fin - pyrstö

[Varmaan näille muillekin eville on suomalaisetkin termit]

Monelle meistä lienee itsestäänselvyys, että kaloilla on evät ja selkäruoto "tottakai kalalla on evät".

Itse en enää pidä kalojen eviä ja selkäruotoja laisinkaan itsestään selvänä asiana. Tutustuttuani hieman devonikauden kaloihin olen ymmärtänyt, että evä on todellisuudessa luomisen valtavia saavutuksia, jolla on ollut erittäin suuri merkitys maapallon elämälle. Evän kehityksen, evoluution, tutkiminen ei ole helppoa silurikauden todistusaineiston vähyyden takia. Devonikaudella ne ovat jo täydessä vauhdissa...

Lentokala
kuva Photobucket
Evä on joskus tehty nahan peittämästä luusta (viuhkaevä) ja toisinaan rustosta. Ja sitten ovat nämä varsieväiset!

Sanoakseni mahdollisimman latteasti "monet kalat käyttävät eviä uimiseen". Vähemmän latteasti, jotkut lentävät niiden avulla jopa laivankannen yli, joku kiipeää rämeessä puuhunkin.

Evoluutiobiologian tutkimusten ja tulkintojen mukaan kaikki kuivalla maalla kulkevat eläimet ovat saaneet jalkansa ja kätensä varsievien kautta kulkevassa kehityksessä.


Picasso triggerfish
Liipasinkalan selkäevä (tässä taitettuna sisään) auttaa niitä kaivautumaan onkaloihin vaaran tullen
Näitä tunnetaan yli 40 eri lajia trooppisissa korallimerissä
kuva wikimedia

Elämän ihmeelliset sovellutukset antavat joidenkin kalojen taittaa selkäevänsä kokoon kuin viuhkan, toisten käyttämään niitä itsepuolustukseen ja kolmansia kaivautumaan selkäevän luun avulla kuin vivulla korallien keskelle suojaan vaaralta.


Terminologiaa:
Käytämme sanaa "evä" myös haista, valaista, delfiineistä ja hylkeistä, koska niillä on samanlainen tehtävä kuin kalojen evillä ja ne näyttävät samanlaisilta. No, sukeltajat käyttävät räpylöitä kuin ankat pikemmin kuin kalojen evän tapaisia vempeleitä!

wikipedia artikkelissa paljon lisää tietoa kalan evästä, tuosta luonnon suuresta ihmeestä, ja linkkejä eteenpäin.Hauki on kala. Sillä on evät.
Ville Immonen Lappeenrannan urheilukalastajista
Kuva Luonnossa.net
Kristityt, eikö olekin totta, että esimerkiksi korallimerellä snorkkeloidessa tai suurten akvaarioiden keskellä kulkiessamme iloitsemme ja hämmästelemme kalojen maailman suunnatonta rikkautta ja tahdomme niiden Tekijää, Isää Jumalaamme siitä kehua!  (siksi on outoa, että virsikirjassamme on niin vähän viittauksia kaloihin. Selvä kala-anemia Suuren Kalastajan laulukirjassa.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti