torstai 22. elokuuta 2013

Äiti Gaia

Sikiön kehitys
piirros KidMedNet Finland

Viides päivä on järjestyksessä viides seitsemän päivän viikossa.

On olemassa käsite, sarja, joukko vuorokausia, jotka muodostavat ajanlaskussamme viikon ja antavat meille työrytmin, sapatin levon.

Myöhäinen devonikausi seuraa varhaista ja keskidevonia.

On olemassa käsite, sarja, joukko geologisia aikakausia, aioneja, epokkeja ja jaksosa, jotka antavat meille hahmotelman myös elämän vaiheista maapallolla.


Äiti Mama
Miehen siemenellä on pitkä siimahäntä, joka pyörii 10.000 kertaa minuutissa sen syöksyessä hurjassa formula rallissa kohti kohdussa odottavaa munasolua. Sen sisällä on geeniperinnön sisältävä pakkaus ja sen kärjessä TNT panos. Tässä Imolassa autoja on tosi paljon ja vain yksi voittaa.

Saapuessaan kohdun valtavaan maailmaan pieni siemensolu kulkee määrätietoisesti kohti hedelmälliseksi tehtyyn tyynyyn asettunutta munasolua. Kun se saavuttaa maalinsa, TNT räjähtää ja avaa sisällä olevalle paketille reitin sisään. Samalla munasolu alkaa vavahdellen lisätä kalsiumia kuoreensa, niin että kaikki muut ehdokkaat jäävät pommeineen pihalle.

Kantasolusta moneksi
kuva ProQuest What Are Stem Cells

Isän ja äidin geenit kohtaavat.

Ne muodostavat ensin kantasoluja, jotka ovat kaikkeen rakennustyöhön soveltuvia, pluripotent.

Mutta solujen jakaantuessa kromosomit, geenit, aminohapot, kaikki työpaikan tarvikkeet ja työkalut, toimivat kuin ohjauksessa. Näistä tulee iho-aivosoluja, näistä luuta, näistä muuta...

Rakennustyö kestää yhdeksän kuukautta ja on hyvin tarkoitushakuinen - tuloksena on suloinen pieni ihmislapsi, tyttö tai poika.

Kolmen kuukauden iässä voidaan kyllä jo hahmottaa jotain ihmisestä, mutta työ on vielä keskeneräinen. Tavoite on valmis ihminen.

Kaikkea tätä ohjaa ihmeellinen elämänkirja, DNA, joka isän ja äidin perintönä lasta kohdussa rakentaa mestarina ja päällepäsmärinä.

Näin on järkevää sanoa, että kohdussa oleva sikiö ei ole vielä valmis, on keskeneräinen. Tiedämme, että valmis paketti on kuitenkin ihmistä tekemässä, kun Jumala hänet äidin kohtuun kutoo.

Sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa
Ps 139:13


Äiti Gaia
Ihmisen kehitystä
taiteilijan näkemys
kuva Evolution's Hall of Shame

Uskovat puhuvat Jumalasta - suuri DNA - joka ohjaa elämän kehitystä maapallolla tavalla tai toisella. Tarkoitus, luomistyön tavoite, on olemassa Jumalan ajatuksissa ja Sanassa vaikka menossa on vasta myöhäinen devonikausi.

Mutta tämä ei ole tiedettä vaan uskontoa.

Äiti Gaia synnyttää elämän ja se kehittyy asteittain, kunnes ihminen ilmestyy maanpäälle viimeisenä lajien joukossa, kuten Raamattu sanoo.

Tiede toteaa, että kalojen geeneissä on kalojen perimä. Varmaan myös niitä edeltäneiden elämänmuotojen perimä. Tetrapodien geeneissä on nelijalkaisten perimä.

Mutta onko näissä koodeissa todella koko elämän kirja, aina ihmistä myöten, jota nyt luetaan tetrapodin kohdalta?

Vai muuttuuko geeniperintö kehityksen myötä, elämän haarautuessa kuin jakaantuvien solujen tehtävät äidin kohdussa?

Vai miten tämä menee?


Pluripotenssi
Hedelmöityneessä munasolussa elämä alkaa kantasolujen tekemisessä, joista voi tulla mitä tahansa soluja. Ne ovat lähes omnipotentteja! (omni: kaikki  pluri: monta)

Sikiön kasvaessa kohdussa, solut menettävät omnipotenssin ja erikoistuvat tuottamaan eliön tarvitsemia soluja, esimerkiksi ihoa, selkärankaa, aivoja tai kynsiä. Ne eivät nin vain palaa monikykyiseen alkutilaansa.

Äiti Gaian kohdussa elämän täytyy alussa olla omnipotenssia, eli elämänmuodosta voi tulla mitä vaan. Ajan kuluessa eliöt sitten erikoistuvat, niistä tulee lajeja, jotka eivät sekaannu keskenään.

Tapahtui haarautumista.

Louis Leakeyn kaavio ihmisen kehityksestä
Adam's Ancestors (1934)
kuva TalkOrigins

Lajien synty!

Yli 150 vuotta Darwinin kirjan julkaisemisesta, sen otsikon teema on yhä valtaisan tutkimuksen kohteena.

Kukaan ei oikeasti tiedä, miten uudet lajit syntyvät, kiteytyvät ja edelleen jakautuvat.

Kaikki haluaisivat tietää ja evolutionisteilla on joka kysymykseen sopiva vastauksensa, Luonnonvalinta, siinä missä marksilaisilla on sosiologian asioihin vastauksensa, Das Kapital.

Vaan aika kulkee eteenpäin ja tiedekin kehittyy...


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ajatus tuo omnipotenssi. Kun katsoo vesinokkaeläintä - jossa on linnun, matelijan ja nisäkkään piirteitä - voisi ajatella, että sen esi-isissä oli tosi paljon omnipotenssia! Tai sitten Luoja on ollut leikkisällä tuulella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luojan huumorintajua vesinokkaeläin - kuten niin monet muutkin luomistekonsa - osoittavat. Vain meillä ihmisillä on kyky sitä tajuta, ja yhdessä Hänen kanssaan iloisesti nauraa.

      Vesinokkaeläimen elämän meiningissä ja olemuksessa on kuitenkin pyhää vakavuutta, kuten kaikessa värikkäässä, mielikuvituksellisessa, inspiroituneessa, taiteellisessa, teknisesti nerokkaassa Jumalan luomistyössä!

      Brittikoomikko Benn Hill valitteli epäonnistumistaan kaikessa
      "I bought a hair drier to my wife and it sucks"
      "I bought a praying mantis and it was an atheist"

      Poista