lauantai 24. elokuuta 2013

Eusthenopteron

Title: Reconstruction of Eusthenopteron foordi
Author: Illustration by François Miville-Deschênes
Sources: Parc national de Miguasha
Year: 2000
kuva Miguasha National Park
1879 alkaen on löydetty jopa 3000 Eusthenopteron foordi jäännettä Miguashan rannan sedimenttikallioista. Tämä eläin on Miguashan muodostuman yleisimpiin kuuluva löytö. Mauinaisen kalan fossiilien suuri lukumäärä ja erinomainen säilyminen on tehnyt mahdolliseksi laajan tutkimustyön, antaen kalalle eläviin lajeihin verrattavan julkisuuden ja maineen.


Eusthenopteron tunnetaan kautta maailman ja sitä kutsutaan joskus "kalaksi, jolla on jalat", koska sen evien luut ovat niin samankaltaiset kuin tetrapodien jaloissa. Muita yhdistäviä tekijöitä on labyrithodont hampaat (hampaita, joilla on poimuttunutta dentine peitettä), tyypillistä varhaisille tetrapodeille, sekä kitalaessa oleva choana, joka auttoi tetrapodeja hengittämään ilmaa. Antoiko Eusthenopteron choana samanlaisen kyvyn? Tätä on mahdoton tietää varmuudella, mutta on todennäköistä että eläimellä oli keuhkot, kuten muihin ryhmiin kuuluvilla eläimillä, esimerkiksi dipnoi.
Miguasha National Park (minun nopea käännökseni, lue alkuteksti!)
Eusthenopteron oli etevä uimari ja tehokas saalistaja myöhäisen devonikauden merissä. Sen tuhannet hyvin säilyneet fossiilit antavat otukselle kunnianimen "Miguashan prinssi".

Eushtneopteron evien luiden rakennetta on verrattu tetrapodien "jalkoihin".

Title: Bones of Eusthenopteron’s pectoral fin
Author: Parc national de Miguasha
Sources: Parc national de Miguasha
Year: 2003
kuva Miguasha National Park

Tämä eläin on ollut 1880-luvulta lähtien elämän kehityksen intensiivinen tutkimuskohde, koska aineistoa on Jumalan armosta tarjolla Miguashan seudun lagerstätte paljon ja kyseessä on ratkaisevan tärkeä asia - eläinten nousu merestä maalle.

Kuinka se tapahtui?

Vaan vastausta yhä etsitään ja parhaillaan Australian Gogo kalat antavat kanadalaiselle tiukkaa kilpailua merkityksestä alan tutkimukselle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti