torstai 22. elokuuta 2013

Kuunari kyljellään


Voi voi sentään 
kuinka monta kertaa 
ihmisten lapset ilmassa lentää, 
tuulissa, pilvissä, 
hampaat irvissä, 
karvalakit korvissa, 
housut polvissa, 
pii paa pois. 

Semmoinen oli olomme, mitäs tänne olimme lähteneet kuin toiselle planeetalle, nuorta maapalloa ihmettelemään? Tartteeko sitä joka paikkaan lähteä?

Vaan sellainen on ihminen, nyt jonotetaan yhden suunnan matkalippua Marsiin.


"Vahingosta viisastuu" sanotaan kokemuksen perusteella.

Tiesimme nyt, mitä tarkoittaa geologisesti epävakaa seutu. Seuraavaan järistykseen voisi olla viikko tai sata vuotta ja järisköön, mutta nuo tulva-aallot...

Rakensimme uuden leirimme korkeimmalle rannan lähettyviltä löytämällämme paikalle metsän reunaan. Kaiken laatikon sidoimme kunnolla kiinni toisen vedenpaisumuksen varalta. Vahvempien puiden runkoihin ja isioihin kiviin sidoimme pelastusköysiä. Harjoittelimme pari kertaa tilannetta testaten valmiuttamme. Tsunami-hälytys annettiin ampumalla ja juoksimme sananmukaisesti henkemme edestä turvapaikkaamme kohti, valmiina takertumaan turvaköysiin.

Rannalla oli nyt monenlaista tutkittavaa tuotu aivan silmiemme eteen ... tai pikemmin nenämme eteen.. sekä meren kasvillisuuttakin. Mutta taempana rannalla kyljellään makaava särkynyt Antares oli jokaisen mielessä, eikä luonnontutkijan intoa oikein löytynyt. Tännekö jäisimme, kuin toiselle planeetalle kauas kodista ja rakkaistamme?

Meille annetulla järjellä ja kunkin saamilla lahjoilla yhdessä pohdimme erilaisia vaihtoehtoja, millä Antareksen saisimme taas merelle. Kaikki riippui nyt siitä. Mutta siirron pitäisi tapahtua köliä ja mastoja enempää vahingoittamatta, eikä suureen laivanrakennukseen ollut sen enempää työkaluja kuin materiaalia tai taitojakaan. Kyljessä ammottavan reiän ehkä jotenkin saisimme paikattua, koska se on vesirajan yläpuolella... vaan vettä paikatunkin kohdan tulee pitää laineikossa.

Vaihtoehtoja esitettiin

  • egyptiläinen pyramidin rakennus:  jonkinlainen aluksen vetäminen köysillä rataa pitkin, jostain saatavien rullien avulla. Mistä rata tehtäisiin?
  • pororeki: kuunarin alle tehtävä kelkka, reki, jolla se voitaisiin vetää merelle. Mistä raaka-aine?
  • Panaman ratkaisu: kaivanto rannalta Antareksen luo. Vuosien työ peruskallion parissa. Vaan aikaahan meillä olisi elämämme loppuun asti...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti