lauantai 31. elokuuta 2013

Kalan keuhkot

Vasen keuhko, selkähermo (notochord), maksa
Propterus dolloi
kuva wikimedia
Kaikilla muilla keuhkokaloilla on kaksi keuhkoa paitsi Australina keuhkokala, jolla on vain yksi. Keuhkot ovat yhteydessä kalan nieluun. Keuhkokalan keuhkot ovat samankaltaiset kuin tetrapodien keuhkot. Kuten tetrapodeilla ja köysikaloilla keuhkot ovat yhteydessä ruokatorveen ja mahaan.

Eräät kalat pystyvät hengittämään ilmaa verisuonin varustetulla ilmarakolla, mutta nämä rakot ovat tavallisesti yksinkertaisia pusseja, joilla ei ole monimutkaista rakennetta. Keuhkokalojen keuhkot sen sijaan sisältävät monia pienempiä ilmapusseja maksimoiden näin kaasujen vaihtamiseen tarvittavan pinnan.
wikipedia (minun käännökseni)
Keuhkot pystyvät ottamaan happea suun kautta tulevasta vedestä mennen tullen vuoroveden nousun ja laskun tavoin. Keuhkokala käyttää kiduksia (jos niitä on) muiden kalojen tavoin, mutta ne ovat tavallisesti riittämättömät hengitykseen.

Keuhkokaloilla on tapana ilmeisesti jo devonikaudella kaivella vedenpohjan mutaa ja se voi mennä sinne ja kestää kuivien kausien yli muiden kalojen kuollessa vedestä saatavan hapen puutteeseen.

Ceratodus - dinosaurusten mesotsoinen aika
Keuhkokalat elävät yhä tänään maapallon vesissä
kuva wikimedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti