torstai 29. elokuuta 2013

[HT] Siemensaniaisista


Koska kapteenimme osoitti yllättävää kiinnostusta siemensaniaisiin, vaikka pidin häntä enemmänkin kalamiehenä, niin opetellaanpa porukalla vähän niitäkin...

Termin "siemensaniaiset", Pteridospermatophyta, historia juontaa 1800-luvun loppupuolelle. Silloin paleobotanistit huomasivat, että monilla kivihiilikautisilla saniaismaisilla kasveilla oli yhteisiä piirteitä nykyisten käpypalmujen kanssa. Niitä pidettiin aluksi jopa saniaisten ja käpypalmujen välimuotona. Melko pian huomattiin myös, että joidenkin näiden saniaismaisten lehtien läheltä löytyi tietynlaisia siemeniä, ja saatiin selville, että nämä itse asiassa kuuluivat samaan kasviin. Myöhemmin löytyi lisää vastaavia 'pareja'.

Sukulaisuussuhteesta käpypalmuihin käsitys on tosin nyttemmin muuttunut, välimuotojen sijasta puhutaan etäisemmästä sukulaisuudesta. Myöskään termi siemensaniaiset ei tarkoita yhtenäistä kasviryhmää, vaan termin alle luetaan neljä nykyisin hävinnyttä lahkoa (order): Lyginopteridales, Medullosales, Callistophytales ja Peltaspermales. Ainakin Medullosales-lahkoon kuului myös puumaisia kasveja.
Monien siemensaniaisten siemenaiheet (joista hedelmöittyneenä tulee siemeniä) olivat eräänlaisten suojuslehtien muodostamassa kupissa. Kuvassa lagenostoma-sukuisen siemensaniaisen siemenaiheita, myöhäisdevonikaudelta.

Siemensaniaiset hävisivät enimmäkseen liitukauden loppuun mennessä, joskin jotkut lajit säilyivät aina eoseenikaudelle asti.Kuvat © Gerhard Leubner 2005  The Seed Biology Place-sivuilta. 

1 kommentti:

  1. Tämä on niin mielenkiintoista! Ajattelen luomiskertomuksen alkukantaista, mutta merkillisen ajankohtaista lajien luokittelua, joka kielellisesti melkein kuin väkisin kertoo maankamaralla kasvavista siemeniä tekevistä kasveista - siemenet, myöhäisdevonikauden uutuutta! Kasvillisuuden ja siementen tekemisen hommaan Jumalalta meni kokonainen luomisen päivä.

    Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. Jumala näki, että niin oli hyvä. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.
    1 Ms 1:11-13

    VastaaPoista