maanantai 8. heinäkuuta 2013

Mahajalkoja ja thamnastreja

Gastropoda ja Thamnastrea Devonin kallioissa.
kuva Courtesy Ian West 
Kuinka helposti noiden lämpimässä rantakalliiossa näkyvien kuvioiden yli paljain jaloin kävelemmekään niitä edes huomaamatta! Mutta on ihmisiä, jotka ovat kerrassaan omistaneet koko elämäntyönsä näiden tutkimiseen, ja tahdomme heille kiitollisina hattua nostaa. Lähes kahdensadan vuoden uurastuksen tuloksena on kautta maailman kootusta todistusaineistosta saatu hahmoteltua, mistä tässä on kyse.

Tohtori Ian West kertoo hyvin tarkasti, missä voimme Englannin Rivieran vieraina nähdä hänen vuonna 2006 ottamansa valokuvan yksityiskohdassa näkyviä kivettymiä - ne ovat Torquayn lähellä olevan Triangle Point luona olevassa Daddyhole kohdassa.

[Haluan oikein kiven kovaan alleviivata, että nämä fossiilit ovat edelleen kenen tahansa Englannin Rivieralla kävijän nähtävissä aivan omin silmin ja kosketeltavissa aivan omin käsin. Nämä eivät ole jotain naturlaististen luonnontieteilijöiden keksimiä Raamatun vastaisia satuja, vaan ihan totta, rakas Lotta.]

Eroosion ja muiden fysikaalisten voimien aiheuttamat luonnonmuodostumat ovat yleensä geometrisiä fysiikan lakien mukaan, särmikkäitä, pyöreitä, kulmikkaita, hienointa jauhoa jne. Orgaaniset jäänteet ovat taas tällaisia epämääräisen kurvikkaita, kasvaneen oloisia, niissä on kuoren ja sisällön olemusta. Toki on fyysisten voimien aiheuttamaa jälkeä, joka on erehdyttävästi orgaanisen näköistä, ja orgaanista suoraviivaista jälkeä myös, joten kiviä katsellessa on oltava tarkkana kuin porkkana.


Mahajalka (Gastropoda)
Viinirypäle-etana
Kuva wikimedia
Mahajalka? No sitä tuo hieno latinalainen Adamin tälle suvulle antama nimitys oikeasti tarkoittaa!
The Gastropoda or gastropods, more commonly known as snails and slugs, are a large taxonomic class within the phylum Mollusca. The class Gastropoda includes snails and slugs of all kinds and all sizes from microscopic to large. There are many thousands of species of sea snails and sea slugs, as well as freshwater snails, freshwater limpets, land snails and land slugs.

The class Gastropoda contains a vast total of named species, second only to the insects in overall number. The fossil history of this class goes back to the Late Cambrian. There are 611 families of gastropods, of which 202 families are extinct and appear only in the fossil record
wikipedia
Devonin rantakalliossa asiantuntija West näkee siis kuvassa etanan sukulaisten kivettymiä. Minä aloitteleva harrastelija-paleontologi en erota niitä tuossa läjässä ja tarvitsen lisäopintoja niiden tunnistamiseksi. Mutta ei ole mitään syytä epäillä tohtori Westin valehtelevan.


Thamnastrea koralli


Acrocora koralli Hawaijilta kuuluu omaan aikaamme säilyneisiin heksakoralleihin
kuva wikimedia
Maapallon kallioperässä olevista fossiileista on löydetty lukuisia heksakoralleihin (Scleractinia) kuuluvia kivettymiä, joista monet eivät esiinny oman aikamme luonnossa. Esihistoriallisten heksakorallien luettelo on todella pitkä. Niiden joukossa on tri Westin Devonin rantakallioista tunnistama kuvassa näkyvä thamnastrea.

Kompakysymys kalareissulaisille - otin johdantokuvaan ainoastaan osan Westin valokuvasta - näkyykö siinä thamnastrea vai onko niitä valokuvassa muualla, mutta ei tässä?


2 kommenttia:

  1. Jos karheamman näköiset möykyt ovat thamnastreoita, niin pääosin olisivat pois leikattuja. Kovin on kuva hämäräperäinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, Westin kuvat ovat kyllä tarkkoja, mutta eivät laisinkaan helposti ymmärrettäviä.

      Poista