maanantai 22. heinäkuuta 2013

Miksi Gogonasus löytö on niin mullistava?

Gogonasus
Gogo-muodostuma, Kimberley Australia
Taiteilian näkemys
kuva wikimedia

Olet ehkä koulussa kuullut perinteisen kehitysopin selityksen siihen, miten elämä nousi merestä maalle. Avaimena käytetään Darwinin oivaltamaa luonnonvalinnan prinsiippiä

Heikot sortuu elon tiellä, jätkät senkun porskuttaa

Ajatus on selkärankaisten kohdalla ollut, että Kalojan Ajan lopulla maapallon ilmasto kuivuu ja vedenpinta laskee. Syvän veden sijasta kalat ovat matalikoilla ja paikoin lätäköissä, joissa kidukset eivät anna riittävästi happea.

Kehityksen koneeksi on tahdottu asettaa sattumanvaraiset geenimutaatiot, jotka saavat aikaan variaatioita luonnonvalinnan poimittavaksi. Näin --- jotenkin --- "fish evolved limbs and lungs" --- selvitäkseen tukalasta tilanteesta.

Kuulostaa ehkä hieman naurettavalta ilmaus, jonka mukaan eliöt aktiivisesti kehittävät ratkaisuja ympäristön aiheuttamiin haasteisiin. Löydät näitä lauseita kuitenkin tuhkatiheään aikamme evoluutiobiologian kielessä, "X evolved Y because of ..." Kala kehitti jalat ja keuhkot, selvitäkseen kuivuvasta matalikosta...


Vanhat teoriat eivät kuole, ne vain haalistuvat pois...
Paleontologia, geologia ja sen myötä evoluutiobiologia edistyvät uusien löytöjen avulla, jotka tarkentavat ja korjaavat löytöihin perustuvia ajoituksia. Tapahtuu myös paljon sitä, että jo kauankin tunnetut löydöt tulevat uuteen valoon uusien tieteellisten hypoteesien myötä.

Löydöt saattavat myös mullistaa käsityksiä, osoittaen, että yleisesti hyväksytty ja tunnettu teoria ei selitä tehtyjä havaintoja. Tällaiset ovat tietysti jokaisen nuoren tutkijan unelmia, saavuttaa kuuluisuutta ja tutkimuksen rahoitusta mullistavin löydöin ja oivalluksin. Oheinen katkelma kertoo, kukas se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse, ihan hyvä niin!  Olen merkannut kursiivilla näitä itsetunnon kohennuksia. Vaan ei ole tyhjää kehuskelua...
The spectacular find and subsequent analysis has formed the basis of a recent article in the prestigious scientific journal Nature. It has also turned some aspects of accepted theory on evolutionary history on their heads. Because the Kimberley region can be so precisely dated, the group has been able to establish that the fish Gogonasus, with well developed bones inside the fleshy lobes of its fins, showed that precursors of the bones of the tetrapod limb were beginning to evolve some 30 million years earlier than had previously been thought.

The completeness of the skeleton has also enabled clear links to be drawn between this specimen and partial remains found as far away as Europe, Canada, and China. The wide distribution of these creatures lends weight to the possibility that amphibians may have emerged from the ocean, rather than evolving in localised fresh water deposits as some scientists had previously believed.
Tim Senden
Löydöt viittaavat siihen, että tetrapod kehittyy meressä eikä suinkaan hitaasti mutta varmasti kuivuvissa matalikoissa, joissa on pakko kehittää itselleen kyky ottaa happea ilmasta ja saada jalat alleen, kun kala ei kuivalla maalla kauas pääse.


Luonnonvalinta evolutionismin yksinvaltias
No mikä tässä sitten on niin erikoista tieteellisen evoluutiobiologian kannalta?

Tässä uudessa tulkinnassa on erikoista, että "darwinistinen avain" - luonnonvalinta - ei näytä tarjoavan luontevaa selitystä lihasevien ilmaantumiselle Kalojen Ajalla.

Samassa veden ja siihen liuenneen hapen ympäristössä muut kalat jäivät kaloiksi, hait haiksi, rauskut rausukiksi, jotkut lajit säilyen aina nykypäivään asti. Mutta siinä liikkuvat tetrapodit saavat lihasjalat ja kyvyn hengittää kuivalla maalla ja loppu on historiaa - myös meidän ihmisten alkuperän historiaa.

Voimme verrata tätä darwinismin avaimen syrjäytymistä ihmisen kehitykseen - samalla Afrikan savannilla samoissa olosuhteissa samasta DNA perimästä alkaen simpanssit jäivät simpansseiksi kun serkkunsa ihminen kehittyi muutamassa viiden miljoonan vuodessa simpansseja eläintarhassa ihetteleviksi ihmisiksi.

Luonnonvalinnan kannalta ratkaisevat ympäristöolosuhteet ovat samat.

Ei tietenkään luonnonvalinta tällä kumoudu, vaan elämä on sangen mutkikasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti