perjantai 19. heinäkuuta 2013

[KRB] Prototaksiitit

Tunnelmallinen ja ajatuksia herättävä maalaus
kuva sciencenet.blog

Nimimerkki Κέρβερος kommentoi tekstiä Vehreys ja siementä kantavat puut:
Tuossa vielä kotimainen wikin näkemys prototaksiiteista: suom. wikipedia
ja amerikannettu versio samasta asiasta: eng. wikipedia

Taidetta (ei Kimmon kynästä) www.jfhdigital.com
Aika veijareita olivat - nuo prototaksiitit.

Taksiitille en äkkiä löytänyt yhtään käännöstä, mutta proto-etuliite saa sitten jäädä antamaan mielikuvia. http://en.wikipedia.org/wiki/Archaeopteris

Tästähän sitten alkaa siementen kehittyminen itiöiden sijaan. (?) kö.

Mikko jatkaa ...
Paleobotanisti Francis M. Hueber ihmettelee prototaxis fossiilia
© 2013 Carol Hotton
kuva New Scientist
Aika veijareita tosiaan! Nämä erikoiset elävät pylväät alkavat esiintyä silurikaudella ja katoavat planeettamme maisemista devonikauden lopulla, joten kyllä meidän niitä kalareissullamme pitäisi Miguashan rannoilla ja vuorilla havaita.

Prototaksiitti on ollut luonnontieteen suuria arvoituksia siitä alkaen, kun niiden ensimmäiset häkellyttävät fossiilit tulivat tunnetuiksi lähes 100 vuotta sitten. Ne saattoivat kasvaa jopa 8 metriä korkeiksi pilareiksi, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Puita ne eivät olleet, mahdollisesti sieniä (fungus) tai sienen ja levän symbioosi (lichen).

Kerberoksen kysymykseen: nämä eivät ymmärtääkseni ole siemeniä kantavien kasvien esi-isiä, joita alkaa nykyisen käsityksen mukaan esiintyä Kalojen Ajan loppupuolella. Varhaisimmat puut ovat viittaamasi archeopteris ja sitä varhemmin esiintyvä, vuonna 2007 New Yorkin seudulta ensi kertaa löydetty wattieza

(Siitä hankalaa tämä paleobotaniikka, että yksi löytö voi mullistaa perinteisen ajoituksen kerralla ja työntää ajoitusta taaksepäin. Hankalaa, mutta ah niin mielenkiintoista...)

P.S. Kuinka hartaasti toivonkaan, että Pälikön Kimmo laittaisi taiteilijan lahjansa totuuden palveluun ja alkaisi luoda avuksemme Kalojen Ajastakin havaintoihin perustuvaa tulkintaa Jumalan ihmeellisestä luomakunnasta uskonnollisten kuvitelmien ja väännösten sijasta (esim. ihmiset ja dinot muka samassa ajassa...).


Jäävät kalojen fossiilit prototaksiiteille toiseksi!
Vai keksittäiskö todella muheva kalavale...
kuva Paleobotany and Plant evolution

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti