sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Suurten numeroiden vaikeus

Antares oleskelutiloja kansirappujen luona
Courtesy of Eastern Yarchts Co 
Meitä oli siinä muutama istusekelemassa ja päätin tehdä testin!

"Olen täällä Kalojen Ajassa ajatellut, miten tavattoman vaikea meidän tavallisten ihmisten on hahmottaa suuria ajanjaksoja, etäisyyksiä, mittausten tuloksia. Olemme kuin Neljän Kissan tulkitsemassa laulussa Annan toisten mä käsitellä suuret numerot, ne multa pitkät vain saa.. (Four Cats)



"Egyptiläinen kirjuri kirjoitti pieniä numeroita viivoin, kaarin, etusormi oli 10k ja sammakko satatuhatta. Vaan miljoonan kohdassa on kirjuri nostanut jo kätensä rukoukseen, tämä menee ööveriksi.... Tosi hankalaa oli varmaan roomalaisilla valtion budjetin laatijoilla viljamääriä ja muita verotuloja kirjain-numeroin merkitä ja ynnätä, kun nollaa ei tunnettu. Roomalaisaikana kirjoitetussa Markuksen evankeliumissakin 5:9, kun halutaan sanoa, että pahoja henkiä oli miehessä paljon, niitä ei numeroin lasketa, vaan niitä oli leegio (noin 6000) "

"Sanovat, että eduskunnassa kansanedustajat tarttuvat paljon herkemmin muutaman kymmenen tai sadan euron asioihin, ja antavat miljoonien eurojen mennä. Ei niitä summia ihminen oikein käsitä."

"Keskustelimme aiemmin Nature lehden uutisesta, kuinka tutkijat ovat löytäneet kokonaisen hyönteisen kivettymän tältä myöhäiseltä devonikaudelta. Siinä oli erityistä se, että löytö siirsi näiden kuusijalkaisten historiaa 45 miljardia vuotta taaksepäin aiemmin tunnetusta. Huomasimme myös, miten epävarmaa paleontologia on samoin kuin arkeologia, kun tieto rakentuu sen varaan, mitä on havaittu ja löydetty muinaisista ajoista."

Joku keskustelijoista myhäili vertausta kansanedustajien budjettien rahamääriin, ja heitti epäilyn, että tokko se sentään ihan noin on.


Testitulos
"Laita rasti ruutuun, jos rakstat minua" kirjoitti entisen peruskoulun oppilas.

Jos huomasit välittömästi edellä olevassa tekstissä olevan virheen suurten numeroiden kanssa, laita ruksi vaikka tähän .

Jos et huomannut, niin olen todistanut väitteeni, miten hankalaa suuria lukuja on hahmottaa.

(vinkki, jos et vieläkään hoksaa, maailmankaikkeuden oletettu ikä on 13.65 miljardia vuotta)


1 kommentti:

  1. "löytö siirsi näiden kuusijalkaisten historiaa 45 miljardia vuotta taaksepäin "
    Kyse on siis hyönteisistä. Raajaisuudet ja lahkoille tyypilliset ominaisuudet ovat periytyviä.
    Yksi helpoista evolutioteorian vääräksiosoittamismahdollisuuksista olisi ryhtyä sotaan taksonomiaa vastaan. Jos löytyisi yksikin kuusiraajainen nisäkäs tai nisäkäs yhdellä munuaisella tai keuhkolla varustettuna, niin koko evoluutioteoria olisi heitettävä välittömästi romukoppaan. Nisäkkäiden kuuloelimillä on myös tietty taksonominen jaottelu. Mikäli näistä havaittaisiin poikkeavuuksia, niin evoluutioteoria olisi myös aika sekaisin märitelmissään.
    Ehkä Mikko ottaa kantaa jossainvaiheessa myös taksonomiaan?
    Eikä se hyönteisen kivettymän löytö ihan nooooinpaljoa historiaa siirtänyt.

    VastaaPoista