torstai 4. heinäkuuta 2013

Broadhaven fault ei ole geologian vika

Variscan fault propagation fold
Kuva I.G. Stimpson
Näin sanoo Herra,
Jumala, joka loi taivaan
ja muovasi ja valmisti maan,
joka asetti sen perustuksilleen,
ei luonut sitä tyhjäksi
vaan teki sen asumista varten,
näin hän sanoo:
-- Minä olen Herra, eikä muuta jumalaa ole.
En ole puhunut salassa, jossakin maan hämärässä kolkassa. 
En ole neuvonut Jaakobin jälkeläisiä etsimään minua autiudesta ja tyhjyydestä. 
Ei, minä olen Herra, minä puhun julki totuuden ja minun sanani ovat oikeat.
Jesaja 45:18-19


Näimme Ian Westin geologisessa kartassa mustia suoria viivoja, joiden tekninen nimitys on suomeksi ehkä murtuma (fault). Nämä ovat maapallon pintakuoren tutkimuksen tärkeitä kohtia, ja niitä löytyy kaikkialta maailmasta.

Otan esimerkiksi tässä erityisen hienon mutkalle taipuneen rämähdyksen Broadhaven, Pembrokeshire, Wales. Murtuman on kuvannut tri Ian G. Stimpson, Keelen yliopistossa Englannissa. Hänen koulutuksensa käsittää useita geologian piiriin kuuluvia erityisaloja: Stimpson on geofyysikko, seismologi ja maan rakenteita tutkiva geologi. Hän kuvaa miten syvältä tuleva paine läpäisee hiilikauden sedimenttejä ja painaa ne näin komiasti mutkalle ennen kuin puhkaisee niiden läpi.
As the thrust in the middle of the section propagates up through this sequence of Upper Carboniferous sandstones and mudstones it folds them ahead of the thrust tip. Eventually, the thrust cuts through the fold, separating the hangingwall anticline from the footwall syncline.
Stimpson
Kun katsot alkuperäistä suurta kuvaa tästä toteat kanssani, että tässä on kyse jokseenkin valtavista voimista, jotka raskasta peruskalliota näin muokkaavat.


kuva wikimedia

Kuvan murtumassa onkin kyseessä eräs maapallon pintakuoren historian suurista kolareista - Variscan orogeny (mitenkähän suomalaiset tuon sanovat, Variscan kauden vuorten synty?)

Mikä Varisca? Geologian suuriin kuuluva sveitsiläinen Eduard Suess (1831-1914), merkittävien Gondwana-maa ja Teetis-meri teorioiden isä, antoi vuoristolle nimen Varisci germaani-heimon mukaan. (Uskonnosta puheenollen, Suessin isä oli luterilainen kauppias ja äitinsä juutalainen.)

Nokkakolarissa törmäsivät Euramerikan (Laurussia) ja Gondwanan mannerlaatat, ja tuloksena syntyi yksi valtaisa mannerlaatta Pangea (kreikkaa - tarkoittaa koko maa).  Törmäyksessä nousivat korkeuksiin Alleghenian ja Hercyrian vuoristojonot. Kaaviossa näkyy harmaassa taustakartassa Walesin alue, jossa on yhä tänään nähtävissä kolarin jälkiä (kuvan mahtava murtuma).

Millos tämä kokonaisten mannerlaattojen törmääminen sitten tapahtui? No, Jumalan kellot käyvät hitaasti ja nykyisen käsityksen mukaan nokkakolari alkoi Silurikaudella, jatkui Devonin ja Permin ja päättyi Hiilikaudella, jolloin Pangea oli valmis. Appalakit muodostuvat samoihin aikoihin nykyisen Pohjois-Amerikan mantereen reunalle.

Eli?

Sanovat 380 - 230 miljoonaa vuotta sitten. Että semmonen kolari ja semmonen peltivika, geologinen murtuma Broadhavenissa.

Reissullamme kyllä toteamme, että Torqayn seudun murtumat eivät ole näin dramaattisen näköisiä - Stimpson on löytänyt melkoisen peltimutrun Walesin kallioista.

Oheisessa nykyistä maankuorta kuvaavassa kartassa on merkitty harmaalla Variscan orogeni ja siihen liittyvät  kuvatussa kolarissa syntyneet muut vuorijonot - ne ovat aika lailla sitten siirtyneet vielä...

Variscan orogenin seudut harmaalla. Huomaa pikku Wales!
kuva wikimedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti