perjantai 5. heinäkuuta 2013

WWF kalaopas neuvoo - suomut silmiltä kalatiskillä!

Kuva Etelä-Karjalan kalatalouskeskus r.y.

WWF kalaopas sisältää lähemmäs sata kalalajia. Kalaa ostaessa kannattaa suosia kestävästi pyydettyä kotimaista kalaa, pienikokoisia lajeja ja MSC-merkittyjä kaloja.

Suosi:
Ahven, anjovis (kilohailista), hauki, kampela, karppi, kilohaili, kuha, kuningasrapu, kuore, lahna, lohi (Luomu-merkitty), made.

MSC -merkityt: Muikku, osterit (käsinpoimittu tai Euroopassa kasvatettu), peledsiika, rapu eli jokirapu ja täplärapu, sampi (kiertovesiviljelty), seiti eli sei, siika (sisävedet, kiertovesiviljelty, silakka, silli. sinisimpukka (kasvatettu), suutari, särki, säyne ja turska (Barentsinmeri, Itämeren itäinen populaatio).


Harkitse:
Alaskanseiti, anjovis (muu kuin kilohaili), hietakampela, hummeri, kalmari, kampasimpukka, katkarapu (kylmät merialueet), keisarihummeri, kirjolohi, kolja, lohi (kasvatettu norjalainen), makrilli, eriantura (muu kuin pohja- troolattu), molva (siimapyydetty), mustekala (ei pohjatroolattu), nahkiainen, nieriä, niikkikampela (kasvatettu), punakampela (muu kuin pohjatroolattu), rapu (kasvatettu kiinalainen), ruijanpallas (kasvatettu), sardiini, siika (kasvatettu), taimen (kasvatettu), taskurapu, turska (Itämeren läntinen populaatio) ja tonnikala (säilyke, Skipjack, Bonito, Albacore).


Vältä:
Ankerias, haimonni eli Pangasius, hait ja rauskut, hoki, katkarapu (trooppiset), kirjolohi (kasvatettu chileläinen ja turkkilainen), kissakala, kultaotsa-ahven, lohi (Itämeren villi ja kasvatettu chileläinen), meriantura (pohjatroolattu), meribassi, merikrotti, miekkakala ja marliini, molva (pohjatroolattu), mustekala (pohjatroolattu), niilinahven, piikkikampela (pohjatroolattu), puna-ahven, punakampela (pohjatroolattu), ruijanpallas, sampi, siika (villi vaellussiika), sinisimpukka (villi), taimen (villi meritaimen ja järvitaimen), tilapiat, tonnikala (tuore, sini-, keltaevä- ja isosilmätonnikala) ja turska (Pohjanmeri).

1 kommentti:

  1. Voivoi - kirjolohi on harkitse ja vältä osioissa kasvupaikasta riippuen. Miten herkullista onkaan smetanassa kypsennetty ja tillillä ja sitruunalla ja sitruunapippurilla maustettu kirjolohi.

    VastaaPoista