keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Himalajan teologiaa


Te laaksot, notkot, nouskaa,
te vuoret, vaipukaa!
Jumalan kansan toivo
nyt täyttymyksen saa.
Hän saapuu, kuninkaamme
ja rauhanruhtinaamme.
Siunattu olkoon hän,
ken meille tuo elämän.

Visi 5:1


Nyt kun virtuaaliselle kalareissullemme osallistunut Eero Junkkaala on todellisesti reissaamassa Nepaliin, Katmanduun, Himalajan rinteille, Gautama Buddhan kotiseuduille, voimme pohtia Himalajan teologiaa.

Juuutalais-kristillisen pyhistä Kirjoituksista tulevan käsityksen mukaan, jonka myös muslimit ovat omaksuneet, Jumala on nostanut Himalajan huiput, Mt Everestin base camp maisemat, ja laskenut nuo huikeat laaksot ja tasangot.

Geologia opettaa modernin tektonisten laattojen teorian mukaan, että Intian niemimaan kantava mannerlaatta on painavan muurinmurtajan, ison pässin, lailla puskenut etelästä Aasian mannerlaattaan. Tässä törmäyksessä melko äskettäin Himalajan käsittävät maamassat ovat nousseet 8000 metrin korkeuteen asti.

1. Raamatussa itsensä ilmoittavaan Jumalaan uskovalla ei ole mitään oikotietä, ei myöskään mitään vaihtoehtoista selitystä Himalajan nousulle. Ei ole mitään teististä geologiaa, ID geomorfologiaa, joka luonnontieteiden teorioita paremmin selittäisi Himalajan maisemat.

Kuitenkin niitä katsoessaan uskova vetää henkeä hämmästyksestä, sanoo Hän on tämän tehnyt! ja veisaa sydämessään ylistystä Jumalalle.

2. Tieteellisen tektonisten laattojen teorian tutkija voi olla hindu, juutalainen tai muslimi. Uskonto ei vaikuta Intian mannerlaatan poikkeuksellisen nopean liikkeen selittämiseen. Luonnosta tehdyt havainnot, fysiikan lait, matematiikka ovat ratkaisevia.

3. Himalajan nousun tieteellinen selitysei millään tavoin kumoa uskoa Raamatun Jumalan sanoihin Minä olen tämän tehnyt, minä yksin, ei kukaan ollut minun kanssani.

4. Ditto evoluutiobiologian, kosmologian, lääketieteen, astrofysiikan, merentutkimuksen ja iktyologian kanssa.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. 1) Kovastihan tuota geomorfologiaa on harrastettu ID- ja kreationistipiireissä. Sylttytehtaan käännössivuilta löytyi tällainen:
    http://www.kreationismi.fi/vedenpaisumus/vedenpaisumuksen-kesto-ilmanpaine-ja-ylimaarainen-lampo
    Tulvageologia on ilmeisesti näissä piireissä hyvin suosittu puurtamisen kohde. Creation.comista löytyy aivan ihkuja artikkeleita roppakaupalla ja niissä on valtavasti suuritöisiä tarkkoja piirroksiakin.
    http://creation.com/paleosols-digging-deeper-buries-challenge-to-flood-geology ymsyms....
    Tas Walker lienee menetetty tapaus :-(, vai onko vaan kuorimassa bonuksia??? - tiedähäntä.
    2)Havainnot ovat ratkaisevia, mutta ns. mortonin demoni yleensä näissä hassutteluissa kertakaikkiaan sulkee asian vääristelijän silmät omaa oppia häiritsevältä kritiikiltä ja uskoo ja kokee olevansa aivan oikeassa.
    3) Ehkä tämä kuitenkin ahdistaa joitain piirejä niin paljon, että pitää väsäillä ihan omia sepustuksia ja vääristelyjä.

    Ekassa lauseessa mainitsit Himalajan teologiasta.
    Tarkoititko vain geologiaa vai molempia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antamasi linkit ovat juuri sitä sisältöä, joka on johtanut minut vakavissani vertaamaan Young Earth kreationismia Jehovan todistajiin. Näillä on itse asiassa yhteinen juuri 1800-luvun lopun Yhdysvaltojen Adventismissa.

      On suorastaan järkyttävää, miten tuo kuvaamasi "tämä on totta" valtaa ihmisen ja sitoo täydellisesti valheelliseen keinotekoiseen Uuteen Maailmaan. Kun heidän kanssaan keskustelee, tulee todetuksi itse Wanha Wihtahousun edustajaksi.

      Himalajan geologialla koetan tuoda esiin teologisen hermeneutiikan, joka repii irti tuosta syvällejuurtuneesta ajatuksesta, että nähdessämme Jumalan luomistöiden suuruuden, myös jotenkin saavutamme tietoa Siitä, miten Jumala toimii. Hermeneutiikan pohdiskelua, jossa geologia on teologiaa!

      Poista