keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kalareissu blogin tilanne

Vaikka osaltani loppuvirsi on veisattu kalareissulla 2013 tämä blogi jää avoimeksi kirjoittajille ja kommentoijille. Sana on vapaa.

Kyseessä on vierailu, opintomatka, jossa vain hieman olemme asioita raapaisseet. Kyse ei ole näet jostain matkailukohteesta vaan kokonaisesta maailmasta, jonka tutkimiseen yhden ihmisen elinikä ei riitä. Esimerkiksi Erik Jarvik omisti suuren osan elämästään Eusthenopteronin tutkimiseen - joka on vain yksi myöhäisen devonikauden eläin monien joukossa!

Tutustuminen yhteen paleotsoisen kauden alajaksoon hieman lähemmin antaa tukevan pisteen, joka auttaa jäsentämään maapallon elämän historiaa. Sitä ennen ja sen jälkeen tapahtuneita asioita, geologisen kellon lukuisia jaksoja, on silloin hieman helpompi hahmottaa aikajanalla.

Olen kiitollinen kaikille osallistujille, jotka ovat suuresti rikastuttaneet blogia ja avartaneet yhteistä opiskeluamme!

Entä se teologia?

Yhteinen havaintomme on varmaankin, että Israelin Jumala on yksi.

Tämä antaa kaikkeudelle sisäisen yhteyden, johon suhtaudumme itse kukin mukanamme kantamalla apparaatilla, maailmankuvalla ja maailmankatsomuksella.

Sinä, joka iloiten ihmettelet peukaloasi, joka on vasta-asennossa muihin sormiin nähden ja ylistät Taivaan Isää Hänen viisaudestaan, varmaan myös ihmettelet kanssani kalan evää, puhumattakaan tassuevää.

Sinä, jolle kykysi nähdä silmilläsi stereona valtava väriskaala on sattuman ajaman evoluution onnekas tuote, myös klorofyllin vihreä väri on neutraali luonnonilmiö, ei mikään Luojan ratkaisu luomakunnan värittämiseksi.

Pidän äärettömän tärkeänä sitä, että maailmankuva on totuudellinen. Jumalan luomistyöt eivät tarvitse yhtään valhetta puolustuksekseen.

Maailmankatsomuksemme on dynaaminen, muuttuva, kehittyvä ja sisältää varsin monia aineksia, joita emme itse edes varmaan tiedosta. Sisäisestä kalastamme alkaen (eli tetrapodista)!

Usko ei ole jokamiehen.

Mutta uskon silmin ymmärrämme. Usein toki väärin, mutta siksi Pyhä Henki on täällä johdattamassa meitä kaikkeen totuuteen.

Emme ole mestareita vaan opetuslapsia.

Myös Jumalan luomakunnan avoimen kirjan äärellä.


3 kommenttia:

 1. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta, opettavaisesta ja hauskasta matkasta! Runsasta Jumalan siunausta Mikolle ja koko matkaseurueelle!

  VastaaPoista
 2. Kyllä oli huikea virtuaalimatka devonikauden kalavesille. Minäkin olen kiitollinen päästessäni mukaan seilaamaan. Tulen palaamaan vielä näihin teksteihin, kun yritän ymmärtää maailmamme ihmeellisyyksiä. Tässä blogissa on paljon sellaista faktatietoa, mitä on vaikea muualta ammentaa. Kiitos Mikolle, Hannulle, Kerberokselle ja Marja-Leenalle. Jatketaan pohdintoja muissa blogeissa tai muilla foorumeilla - tai kenties vielä kommentoiden näitäkin tekstejä.

  VastaaPoista
 3. Huh - olipas jännittävä reissu ja läheltäpiti tilanteita oli solkenaan, vaan pätevän kipparin ohjaillessa päästiin turvallisesti kotisatamaan.
  - Kiitokset kaikille matkakumppaneille!

  VastaaPoista