sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Jukka Rahkosen haaste - uniformitarianismi (1)

Jukka Rahkonen kirjoitti toisessa blogissa näin ja nimimerkki Petri toisti myöhemmin saman toivomuksen
Mikko peräänkuulutti kunnollista geologiaa. Tässä seuraavan linkin takana olevassa lyhyessä artikkelissa on hyvin asiallisia kysymyksiä, joita nykyiseen uniformitaristiseen näkemykseen liittyy. Ennenkuin niihin löytyy uniformitaristeilta järjellisiä vastauksia, kannattaa todella suhtautua kaikkiin kerrostumien ajoituksiin vääristä lähtöoletuksista johtuvina virheinä.
http://www.uncommondescent.com/creationism/cocktail-falsifying-darwinism-via-falsifying-the-geological-column/
Tämäkin alkuselvittely on siis kalareissullamme tarpeen, sillä nuoren maan kreationismin historiassa Lyellin edustaman modernin geologian kumoaminen on tietenkin ollut hyvin keskeinen teema. Kivettyneet kalat ja muut orgaaniset eliöt joko ovat vanhoja tai sitten eivät.


Uniformistisen geologian torjunnan nosti erityisesti julkisuuteen Nuoren maan kreationismin perusteoksiin kuuluva
Henry M. Morris ja John C. Whitcomb The Genesis Flood: The Biblical record and its scientific implications.  (1961)

Tämä kirja puolestaan ammentaa kanadalaissyntyisen George McCready Price (1870-1963) kirjoituksista. Vuonna 1906 hän julkaisi teoksen Illogical Geology: The Weakest Point in the Evolution Theory (Ristiriitainen geologia: evoluutioteorian heikoin kohta).

George McCready Price kuuluu Seitsemännen päivän adventisteihin ja koska hän uskoo Raamattuun kuten se on kirjoitettu, fossiilien todistuksen täytyy olla virheellinen. Pricen mukaan mitään geologisia aikakausia ei ole olemassa ja koko modernin tieteenhaaran perustaja, Sir George Lyell, on väärässä puhuessaan luonnossa tapahtuvista yhdenmukaisista geologisista prosesseista (uniformistinen prinsiippi): samanlaisen joen suisto tai uoma on kautta aikojen muodostunut suurinpiirtein samalla nopeudella.

Hän lupasi huikeat tuhat dollaria kenelle tahansa, joka pystyisi todistamaan, että yksi fossiili olisi toista vanhempi!

Pitääkseni kalareissun tekstit napakampina viittaa vain tässä omaan blogitekstiini vuodelta 2011, jossa kerron hieman tarkemmin asiasta.

Tämä siis yleisenä taustana nuoren maan kreationistien suhtautumisesta uniformistiseen prinsiippiin - sen täytyy olla väärässä, muuten he ja - God forbid - heidän tulkintansa Raamatusta on väärässä.

1 kommentti:

  1. Käydään uniformitarismiin liittyvä keskustelu vaikkapa yhdessä säikeessä: http://dkalareissu.blogspot.fi/2013/06/jukka-rahkosen-haaste.html eli tämän kolmeen osaan pilkotun otsikon viimeisessä osiossa (3).

    VastaaPoista