keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Ja Jumala loi kalan

Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit.

Jumala näki, että niin oli hyvä. Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä.

Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.

1 Ms 1:20-23

Näemme Raamatun alkulehdeltä, että on aika, jolloin vedet vilisevät kaloja ja linnut lentelevät ilmassa, mutta ei ole vielä maaeläimiä eikä ihmisiä.

Luonnontieteessä tunnetaan nykyään Kalojen aika, jolloin ei vielä ollut lainkaan maaeläimiä eikä ihmisiä. Tällä kalareissulla pyydystelemme niitä kaloja saaliiksemme.


Virsi 461
1.
Kiitä Herraa, yö ja päivä,
pimeys ja valokin!
Aurinko ja kuu, myös kiitä,
hän on tehnyt teidätkin.
Taivaan tähdet, hiljaisella
matkallanne kiittäkää.
Lähde, virta, meren laine,
ylistykseen yhtykää.

2.
Maailman te vuoret, laaksot,
Herraa kunnioittakaa!
Aamun kirkkaat kastehelmet,
Luojaa saatte heijastaa.
Kiitä Herraa, pienin kukka
laakson laajan liepeellä.
Metsän puut, te huminoikaa
Herran suurta nimeä.

3.
Kiitä Herraa, sadepilvi,
salama ja ukkonen!
Kiittäkää, te kidetähdet
tuiman talvipakkasen.
Kiitä, lumi, raekuuro,
kiitä, myrsky mahtava,
kiitä, leuto lännen tuuli,
illan rusko hehkuva.

4.
Kiittäkää, te Luojan linnut,
erämaiden eläimet,
retkillänne, loukoissanne,
kesyt, villit, nälkäiset!
Merten, virtain kalaparvet,
valasparvet, laulakaa,
kaikki luodut laadullanne
Herraa kunnioittakaa.

5.
Kiittäkää jo Korkeintanne,
kansat, kansain ruhtinaat,
lapsukaiset, vanhat, nuoret,
pienet, heikot, voimakkaat!
Halleluja, kiitoksenne
nouskoon maasta taivaaseen,
yhtyköön se enkeleitten
taivaalliseen kiitokseen.

6.
Sieluni, nyt kiitä Herraa,
lunastajaa, luojaasi!
Lapsekseen hän sinut osti,
orjuudesta vapaaksi.
Hän on aina auttajasi,
armossaan vie autuuteen.
Kiitä riemuiten siis Herraa
nyt ja aikaan iäiseen!

Lina Sandell psalmin 148 ja apokryfisen Kolmen miehen kiitoslaulun pohjalta 1879. 
Suom. 1886, 1892. 
Virsikirjaan 1938. 
Uud. ja säk. 4 suom. Anna-Maija Raittila 1984. 
Virsikirjaan 1986

2 kommenttia:

  1. Koska tätä kirjoitusta voi sentään edes kommentoida, niin laitanpa nyt tyhmyyttäni vielä tännekin jotain tekstiä, vaikka en siis empiiriseen kokemukseeni perustuvan tuoreen paremman tietoni nojalla pidäkään Mikkoa sellaisena tahona, jonka kanssa olisi mahdollista keskustella järkevästi (kuin enintään muutaman puheenvuoron mittaisissa pätkissä).

    Jos on, niin kuin arvelen ja mitä tuo Mikon oma osuus ylläolevaan "hyvää päivää - kirvesvartta" -malliseen tekstiin ("Näemme Raamatun alkulehdeltä, että on aika, jolloin vedet vilisevät kaloja ja linnut lentelevät ilmassa, mutta ei ole vielä maaeläimiä eikä ihmisiä. / Luonnontieteessä tunnetaan nykyään Kalojen aika, jolloin ei vielä ollut lainkaan maaeläimiä eikä ihmisiä. Tällä kalareissulla pyydystelemme niitä kaloja saaliiksemme.") tuntuu osoittavan, Mikolla on täällä ollut tarkoitus tuottaa yksi uusi "exercise in futility" entisten jatkoksi referoimalla joitain kalafossiililöytöjä tai vastaavaa.

    Mutta kun koko tämä lähestymistapa on ihan pöhkö.

    Tuossa aiemminhan näet saimme jo lukea seuraavaa:

    "Jukka Rahkonen 25. kesäkuuta 2013 19.33:

    En ole näitä blogikirjoituksia aiemmin juuri seurannut, mutta nyt tulin Petrin linkkaamana tämän lukeneeksi. On todella hienoa mikäli argumentteja saadaan pöydälle kaikessa rauhassa ja voimme niitä yhdessä arvioida. Olen vasta aloittanut lukemaan J.Budziszewskin kirjaa "Tätä emme voi olla tietämättä" ja siinä on aivan loistavasti kuvattu miten älykkäät ihmiset voivat elää täydellisessä itsepetoksessa. Siihen kuuluu aivan olennaisesti epäjohdonmukaisuus ja se ei tule helposti ilmi, jos keskustelu on retoriikkaa ja verbaalista voimistelua. Tarvitaan pelkistettyjä argumentteja ja tiivistä sanallista ilmaisua.

    Mikko peräänkuulutti kunnollista geologiaa. Tässä seuraavan linkin takana olevassa lyhyessä artikkelissa on hyvin asiallisia kysymyksiä, joita nykyiseen uniformitaristiseen näkemykseen liittyy. Ennenkuin niihin löytyy uniformitaristeilta järjellisiä vastauksia, kannattaa todella suhtautua kaikkiin kerrostumien ajoituksiin vääristä lähtöoletuksista johtuvina virheinä. http://www.uncommondescent.com/creationism/cocktail-falsifying-darwinism-via-falsifying-the-geological-column/"

    Siis ennen kalafossiilicopypasteja olisi syytä lukea tuo viitattu artikkeli ja keskustella siitä, miten uniformitarismin puitteissa mitään kalafossiileja voi edes olla yhä olemassa. Tekstin perusteella vaikuttaa näet siltä, että koko uniformitaristinen paleontologia on itsensä kumoava älyllinen itsemurha.

    Tästä olisi kiva kuulla jokin sellainen kommentti, josta saisi vaikutelman, että viitattu teksti olisi ennen hutkimista tutkittukin. (Vaan sepä taitaakin taas kerran olla liikaa toivottu.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa mukava yllätys, että päätit Petri sittenkin kokeilla kalaonneasi.

      Toivon että Rahkosen Jukka hyppäisi jostain poukamasta kyytiin. Hänellä on useita blogin siemeniä verkossa valmiina. Jukka voisi kirjoittaa aiheeseen liittyviä pitempiä keskusteluja omiin blogeihinsa ja laittaa tänne niihin lyhennelmiä ja linkkejä. Näin olisi mahdollista käydä keskustelua sekä Rahkosen että minun blogissani verkkoja hyväksi käyttäen.

      Kirjoitan johdantona ensin vielä Jeesuksesta, Suuresta Kalastajasta, ja tartun sen jälkeen Rahkosen Jukan antamaan haasteeseen uniformistisesta geologiasta, jonka haasteen Petri tässä nostaa uudelleen esiin.

      Se on keskeinen teema. Reissun tarkoituksena on oppia paremmin tuntemaan Jumalan luomien kalojen maailmaa vedessä, mutta tämä edellyttää kalojen tutkimuksessa käytettyjen menetelmien ja niiden perustana olevien teorioiden tuntemusta ja arviointia.

      Muutin blogin suomenkieliseksi ja lisäsin tilaston, josta näemme tuleeko kesäiselle kalareissulle mukaan onkijoita, uistelijoita, katiskan laskijoita, verkkojen heittäjiä, virvelin käyttäjiä. Ehkä jopa perhokalastajia, joiden taitoja ja kärsivällisyyttä en lakkaa ihailemasta!

      Poista